Izbornik

Važnost mjerenja tlaka

Važnost mjerenja tlaka

Važnost mjerenja tlaka

Kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, glavni su uzročnik smrtnosti u Europi, a budući da su hipertenzija ili visok krvni tlak i fibrilacija atrija, oblik neregularnog srčanog ritma, dva najvažnija faktora rizika za dobivanje moždanog udara, važno je otkriti ih na vrijeme, što se može redovitim mjerenjem krvnog tlaka i srčanog pulsa. 
Povišen krvni pritisak najčešće se otkriva kada su simptomi koji upućuju na vrlo visok porast tlaka ili oscilacije u njemu već izraženi. Ili se već osjećaju posljedice koje povišeni krvni tlak može uzrokovati na drugim organima: očima, bubrezima, krvnim žilama, srcu i mozgu. Osobe koje imaju povišeni krvni tlak najčešće osjećaju glavobolju na području zatiljka, vrtoglavicu, umor, pospanost, zujanje ili šum, odnosno pucketanje u ušima, nestabilnost pri hodu.

Krvni tlak

Normalne vrijednosti krvnog tlaka su od 120/80 mmHg do 140/90 mmHg. Kada 'gornja' vrijednost (sistolički krvni tlak) prijeđe 140, a 'donja' (dijastolički krvni tlak) 90, smatra se da je tlak povišen, a te se vrijednosti s godinama povećavaju. Kod šezdesetogodišnjaka gornji krvni tlak je uobičajeno 140, a kod osamdesetogodišnjaka 160 mmHg.


Mjerenje krvnog tlaka pomaže u ranom otkrivanju hipertenzije

Istraživanja pokazuju da je kod velikog broja pacijenata povišen krvni tlak nedovoljno kontroliran, a njegova kontrola predstavlja značajan problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mjerenje krvnog tlaka na svim razinama zdravstvene zaštite, od liječnika, preko ljekarnika, pa sve do samostalnog mjerenja pacijenta kod kuće može pomoći u ranom otkrivanju hipertenzije te poboljšanju njezine kontrole.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da tlak trebaju kontrolirati isključivo starije osobe. Međutim, tlak potrebno kontrolirati i u mlađoj dobi, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju problema s povišenom težinom i u rizičnoj su skupini za visok krvni tlak i opasnost od moždanog i srčanog udara.

No kod kontrole krvnog tlaka ne treba se orijentirati isključivo na odlazak kod liječnika. Bilo bi dobro da svako kućanstvo ima barem tlakomjer koji može koristiti cijela obitelj. Mjerenje tlaka kod kuće ima i svojih prednosti u odnosu na mjerenje u liječničkoj ordinaciji jer nema sindroma 'bijele kute'. Čest je slučaj da se kod nekih osoba prilikom pregleda u liječničkoj ordinaciji može izmjeriti povišen krvni tlak uzrokovan nervozom i uzbuđenjem, a da većina kasnijih mjerenja kod kuće pokaže normalan tlak. Vjerojatno je kod tih osoba povišen krvni tlak i pri uzrujavanju, na poslu, svađi a takvih je situacija u današnje vrijeme u izobilju.

Što je bitno za prevenciju hipertenzije

Mjerenje krvnog tlaka kod kuće stoga je jedna od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pri čemu je najvažnija preciznost i kvaliteta tlakomjera kojim se provode mjerenja te da je korisnik educiran kako pravilno mjeriti krvni tlak. Najvažnija prednost mjerenja tlaka kod kuće je mogućnost višestrukih mjerenja i dobivanja srednje vrijednosti tlaka u određenom vremenu, što povećava pouzdanost izmjerene vrijednosti i omogućava bolju procjenu rizika. Osvješćivanje javnosti također ima vrlo značajnu ulogu u prevenciji hipertenzije

Tvrtka Beurer je svoje proizvode opremila Bluetooth® tehnologijom povezanosti sa pametnim telefonima te tako na jednostavan način omogućila svakodnevno praćenje mjerenja krvnog tlaka bez zapisivanja i papira.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona ili PCa

Unesite komentar

* Ime:
* E-mail: (ne prikazuje se)
   Website: (Domena s http://)
* Komentar:
Type Code
Usporedi